Една от най-ценните здискусии, в рабките на тридневния обучителен семинар, се фокусира около темата за БЛАГОДАРНОСТТА. Методологията за Менторска подкрепа представя теорията за „благодарността”, като част от подхода, който менторите ще ползват в своята работа с момичетата от ВУИ „Христо Ботев”, с. Подем. За да постигне човек това състояние, тази възможна нагласа за благодарност към хората от най-близкия кръг на живеене, както и от по-далечния, е необходима промяна в отношението към събитията, които са преживели в своето детство. Всяко едно момиче, което съставлява целевата група има тежко детство, белязано от лишения от пълноценна семейна среда, среща с бедността и агресивността, с преживени насилие и отхвърляне. За да се преодолее тази нагласа на „жертва” от произтекли предишни житейски преживявания, за да се достигне до прошка и до преодоляване на негативизма, възможният път е този на благодарността.

Тя ни носи спокойствие, вътрешен мир, удовлетвореност и привлича към човека още неща, за които да сме благодарни. Много хора са изпълнени с негодувание и недоволство, постоянно се оплакват и осъждат другите. Чакат нещо отвън да дойде, да направи нещо за тях и чак тогава да се насочат към благодарността. Но процесът е обратен. За да променим живота си, първо трябва да ценим това, което имаме и да благодарим за него.

Често ние сме недоволни от живота си, от мястото, където живеем, от хората, които ни заобикалят и отчаяно желаем да ги променим. Но какво, всъщност, носи недоволството: Всеки човек може да бъде недоволен от нещо. Но, когато се концентрираме върху нещо, то се усилва. Затова всичките тези нередности и проблеми започват да им изглеждат огромни и непоправими, а другото не забелязват, сякаш кръгозорът им се стеснява. Когато сме с нагласи на недоволство, винаги ще се вижда света сив. Каквото и да се промени, колкото и добри да стават условията на външната среда, човек винаги ще намира причина да не е доволен. Защото недоволството се превръща в нагласа. Когато сме недоволни, самите ние се измъчваме като се гневим, самосъжаляваме, осъждаме себе си, другите и света. Чувстваме се зле и ни се струва, че всичко е против нас, че вечно трябва да се борим, да поправяме и променяме действителността. Недоволството не само че не може да ни помогне, не само че не променя живота ни към добро, но ни вреди във всяко отношение.

Затова е нужно да променим нагласата си от недоволство към признателност и благодарност. Да живееш с благодарност е да забелязваш и признаваш стойността вътре в теб и в околните, желанието да виждаш доброто, красивото около теб, да намираш доброто във всяка ситуация и всеки човек и да си благодарен за това. Да живееш с благодарност не е толкова трудно, нито е някаква идеалистична идея. Просто е нужно да промените фокуса. За разлика от недоволството, благодарността е една от най-ценните вибрации в енергийното ни поле.

  • Благодарният човек изпитва радост, спокойствие, въодушевление, изпълен е с положителна енергия и я разпръсква наоколо.
  • Когато сме благодарни, ние сякаш придобиваме магнетична сила и се превръщаме в магнит за още неща, за които да сме благодарни. Животът ни започва да се подобрява във всяко отношение.
  • Освен това, ако искаш нещо да промениш, ако искаш да се развиваш и да подобряваш живота си, първо трябва да си благодарен на нещата, които имаш в този момент.

За да променим нагласата си, могат да ни помогнат някои стъпки: Направете си дневник на благодарността,където всеки ден да записвате всичко, за което сте благодарни. Повярвайте ми, колкото и зле да се чувствате в момента, има хиляди неща, за които трябва да сте благодарни и да се радвате. Огледайте се и запишете всички дребни неща, които ви карат да се чувствате добре и за които сте признателни – например слънцето, светлината, прохладният дъждец, песента на птиците, ароматът на цветята, усмивката на някое дете. Благодарете на тялото си, което ви служи, за къщата ви, която макар и не толкова голяма и хубава, ви приютява. Благодарете на себе си, че сте направили нещо, че ви има. Благодарете на хората, които са около вас. Дори ако сте ядосани на някого, винаги има нещо, за което да му благодарите. Ако ненавиждате някого, който ви е изоставил и не можете да му простите, помислете с какво ми е помогнал, потърсете нещата, за които можете да сте му благодарни. Вероятно сте научили нещо от него, изживели сте заедно незабравими мигове. А може би точно това, че ви е изоставил, ви е накарало да преодолеете зависимостта си и да се превърнете в самостоятелен, пълноценен, уверен и ценящ себе си човек? Ако хората около вас не са такива, каквито ви се иска да бъдат, благодарете им за това, че ви носят усещането, че не сте сами, че ви дават чувство за сигурност, че ви помагат да погледнете света от различна гледна точка и т. н. и т. н. Във всяка негативна ситуация има нещо, за което да бъдем признателни. Открийте го. Всъщност най-добрият начин да се освободим от нещата, които не харесваме и да направим промяна към по- добро, е да им благодарим, да ги благословим с обич и да ги пуснем да си идат. Така постепенно ще започнете да забелязвате все повече хубавото, доброто… Ще се изненадате, че има толкова много неща, за които да сте благодарни.

Разбира се, всеки човек може да си измисли свой метод. Няма правила, важното е да променя нагласата от недоволство към признателност.

ОБУЧЕНИЕ И ПОДГОТОВКА НА МЕНТОРИТЕ. ПОДХОД НА БЛАГОДАРНОСТТА